ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ AΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ TOY ΚΕΝΤΡΟY ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η εικόνα της πρωτεύουσας διαμορφώνεται μέσα από την πλέον προβαλλόμενη περιοχή της, αυτήν του ιστορικού της πυρήνα. Παρά τις θετικές παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών (Πλάκα, Διον. Αρεοπαγίτου, Παρεμβάσεις Δ.Α.,ΕΑΧΑ, αποκαταστάσεις διατηρητέων κλπ.) το κέντρο της πόλης, με την καταλυτική επίδραση της παρατεταμένης πολύμορφης κρίσης, είναι βεβαρυμένο οπτικά και ακουστικά από πληθώρα αρνητικών καταστάσεων και δεδομένων που χρονίζουν.

Αυτές αποτελούν προέκταση της κραυγαλέας απουσίας μέριμνας, ενδιαφέροντος και τελικά αγάπης για την πόλη τόσο από τους φορείς όσο και από τους πολίτες, αλλά και της απόλυτης κυριαρχίας της αχαλίνωτης ιδιοτελούς κερδοσκοπίας και των προεκτάσεων της.

Οι συνέπειες αυτών των συνθηκών είναι κοινωνικές, ψυχολογικές, οικονομικές κλπ. Δημιουργούν μια κοινωνία που αναγκαστικά εθίζεται στο χάος, την ασυναρτησία, την ανοργανωσιά και την ακαλαισθησία οδηγούμενη (όπως και η κάθε νέα γενιά της που ακολουθεί) στην σύγχυση, την απάθεια και τον αυτισμό.

Το επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό της χώρας (Αρχιτέκτονες, Εικαστικοί, Ιστορικοί, Αρχαιολόγοι, Ανθρωπολόγοι, Κοινωνιολόγοι,Ψυχολόγοι του περιβάλλοντος κλπ. αλλά και οι άνθρωποι των Τεχνών και Γραμμάτων γενικά) αδρανεί εφ’οσον έχει πλέον εδραιωθεί η πεποίθηση ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Η στάση αυτή προκύπτει σαν αποτέλεσμα της απερίγραπτης γραφειοκρατίας που καθιστά τιτάνια την οποιαδήποτε προσπάθεια για την κατά τα άλλα επιτακτική αλλαγή του καθεστώτος και την αντιμετώπιση της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος των κατοίκων που απώλεσαν στην πλειοψηφία τους την κοινωνική παιδεία και ταυτότητα τους ,έχοντας απλά μετατραπεί από πολίτες σε πελάτες του εκάστοτε συστήματος.

Η Αθήνα όμως και ιδιαίτερα το κέντρο της υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ελκυστική γιατί παρά την κακοποίηση της διατηρεί ακόμη κάποια βασικά χαρακτηριστικά της που αντέχουν όπως την ζωντάνια της ,την σχετική της ασφάλεια, την ιστορική της σημασία ,το προνομιούχο κλίμα της, την αστικότητα του συνεκτικού κεντρικού της ιστού, την όποια «γραφικότητα» της κλπ.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΑΕ αποφάσισε μεταξύ των άλλων προγραμματισμένων δράσεων της για την διετία 2017-19 να προωθήσει μια πρωτοβουλία για την διενέργεια περί το τέλος του 2018 ενός μεγάλου διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα την εικόνα και τον ήχο της πόλης με την συνεργασία και συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων συναρμόδιων φορέων όπως ΣΑΔΑΣ, ΤΕΕ, Δ.Α., ΕΜΠ, YΠΠO, YΠEKA κλπ.

Στο Συνέδριο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι σχετικοί επιστημονικοί κλάδοι αλλά και ομάδες ενεργών πολιτών .

Η θεματολογία του Συνεδρίου μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Την αισθητική των μετώπων των κυρίων αξόνων του κέντρου

  • Την αισθητική των κυρίων δημόσιων χώρων (δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια, χώροι πρασίνου, αρχαιότητες κλπ.)

  • Την αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας ως καθοριστικού παράγοντα διαμόρφωσης της εικόνας της πόλης

  • Την ηχητική ρύπανση και τους συντελεστές της (μότο, αυτοκίνητα Ι.Χ., Δ.Χ. ,κέντρα υγειονομικού ελέγχου, αυθαίρετη χρήση δημόσιων χώρων για εκδηλώσεις κλπ.)

Οι παραπάνω ενότητες και όποιες άλλες προστεθούν μπορούν κατ’ αρχήν να εξετάζονται μέσα από το δίπολο Διάγνωση-Αντιμετώπιση

Η πρωτοβουλία στοχεύει στο να προκαλέσει το ευρύτερο ενδιαφέρον του κοινωνικού συνόλου και των φορέων, αποτελώντας ταυτόχρονα κάλεσμα για εθελοντική συμμετοχή στην όλη προσπάθεια. Οι απαραίτητες μελλοντικές δράσεις θα προκύψουν από τα συμπεράσματα των εργασιών του Συνεδρίου εν είδη μνημονίου και συνοδευτικού χρονοδιαγράμματος, που θα κληθούν να συνυπογράψουν οι εκπρόσωποι των φορέων που θα συμμετάσχουν.

Αθήνα 27/11/2017

Α.Δ.Τριποδάκης
Πρόεδρος ΕΑΕ